Info, Nieuws

25 jaar zelfrijdende maaiers bij Krone

25 jaar geleden, namelijk 20 mei 1996, presenteerde Krone voor het eerst aan de pers zijn prototype van zelfrijdende maaier, de Big M.

Josef Horstmann, leider van de ontwikkelingsafdeling bij Machinefabriek Krone geeft aan dat 20 mei 1996 een van de meest stressvolle dagen in zijn hele carrière was. Op de ochtend van de première van de zelfrijdende maaier, waarvoor de gehele pers en alle Krone importeurs uit de hele wereld uitgenodigd waren, zou de gigantische maaier nog even snel gewassen worden.

Onderweg naar de poetsplaats gebeurde het, een brand in de kabelboom. Nadat het vuur geblust was, werd de schade provisorisch gerepareerd, zodat de Big M zoals gepland die middag voorgesteld kon worden. “We konden dan wel niet alle functionaliteiten tonen, maar daar heeft niemand wat van gemerkt die dag”, aldus Horstmann.

9,10 m

De werkbreedte van 9,10 m van de Big M zorgde voor heel wat gespreksstof en uitgebreide discussies bij de lancering, maar de zelfrijdende maaier kreeg al verrassend snel een voet aan de grond in de praktijk.

De capaciteit van de zelfrijdende maaier werd in 1999 tijdens een 24-urige duurtest uitvoerig vastgelegd. 315,1 ha gemaaid grasland en een uurrecord van 15,2 ha, met deze beide getallen haalde Krone zelfs het Guinnessbook of Records.

Big M II

In 2001 presenteerde Krone vervolgens de doorontwikkelde Big M II. Bij deze machine werd niet alleen de werkbreedte vergroot tot 9,7 m, ook de rijaandrijving werd nieuw geconstrueerd.

In mei 2003 noteerde Krone al 500 verkochte exemplaren.

In oktober 2008 rolde de 1.000ste Big M van de band in Spelle (D).

Steeds verder geprofessionaliseerd

Dr. Horstmann concludeert: “In de afgelopen 25 jaar heeft Krone het totaalconcept van de zelfrijdende maaier steeds verder geprofessionaliseerd.”

Afgaande op de huidige bestellingen zal aan het einde van het huidige boekjaar, op 31 juli 2021, Big M nummer 3.545 de fabriek verlaten. “En een ding is zeker: zonder het succes van de Big M was Krone waarschijnlijk niet ingestapt bij de veldhakselaars.”

Wie het volledige artikel over 25j Big M bij Krone wil lezen kan dit via deze link: https://www.landbouwleven.be/10874/article/2021-05-20/25-jaar-zelfrijdende-maaiers-bij-krone

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend