Nieuws

Fedagrim vraagt heropening tuinbouwspeciaalzaken

De Nationale Veiligheidsraad kondigde op 15 april aan dat de coronamaatregelen lichtjes versoepeld worden. Zo kunnen tuincentra en doe-het-zelf zaken de deuren openen onder dezelfde voorwaarden als de voedingswinkels. Fedagrim, de federatie van de toeleveranciers van onder andere machines voor de landbouw en groenvoorziening, vraagt om ook de speciaalzaken voor tuinbouwmachines te openen. Dat werd althans donderdagvoormiddag 16 april bekend gemaakt tijdens de online presentatie van hun economisch dossier.

Secretaris-generaal van Fedagrim, Michel Christiaens, geeft aan dat ze stevige argumenten hebben om een opening van de tuinbouwdealers te staven. “De maatregelen die gelden inzake social distancing kunnen zonder probleem toegepast worden in de showroom van tuinbouwmachines.” Christiaens roept de Fedagrim-leden op om de maatregelen te respecteren, want een goede volksgezondheid is prioritair.

“De versoepeling die nu gemaakt is richting tuincentra en doe-het-zelf zaken geeft hoop dat ook de showroom van de tuinbouwdealer kan openen voor het grote publiek”, geeft Christiaens aan. De zaakvoerders van dergelijke bedrijven vragen hier ook naar. Op zijn minst vragen ze een duidelijke regelgeving, want die is er nu niet altijd.

Zij zien dat sommige winkelketens die voeding verkopen, zoals Makro en Carrefour, ook tuinbouwmateriaal aan de man brengen. Bovendien nemen online verkoopplatformen, zoals bol.com, een deel van de handel in. Dit ervaren ze als oneerlijke concurrentie. Dit is zeer spijtig voor speciaalzaken inzake tuinbouwmateriaal: in de drukste periode van het jaar is net hun showroom op slot. Dit hakt zeker in op hun jaarresultaat.

Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend