Info

FendtONE doortrekken

Het FendtONE-concept werd eerst geïntroduceerd op de Vario 300- en 700-tractoren en vervolgens bij de 200-serie. Nu is aangekondigd dat ook de Vario 500, 900 en 1000-reeks aan de beurt zijn.

Allesomvattend bedieningsconcept

FendtONE is een uitgebreid bedieningsconcept dat zowel aan boord van de tractor speelt als op het kantoor. Daar kunnen bijvoorbeeld werktaken klaargemaakt worden en naar de bedieningsterminal in de tractor gestuurd worden. Omgekeerd kunnen uitgevoerde werkzaamheden door de bestuurder gerapporteerd worden en naar de administratie op kantoor verzonden worden vanuit de tractorcabine.

Het is een concept dat allesomvattend is, van de bediening van de tractor én het werktuig, tot de integratie van precisielandbouwtoepassingen en functies om aan vlootbeheer te doen. Gegevens verzamelen en rapporteren is één van de kernfuncties om vervolgens aan agronomisch management te doen.

3 beeldschermen

Een ander aspect zijn de beeldschermen in de tractorcabine, die samenwerken. Achter het stuur zijn geen analoge meters meer te zien, maar een volledig digitaal scherm. Om veiligheidsredenen is dit geen aanraakscherm. De beeldschermen, rechts van de bestuurder zijn wel aanraakschermen. Nog een punt is de nieuwe 3L joystick die voor het FendtONE-concept werd geïntroduceerd. Deze kent een andere vorm ten opzichte van eerdere modellen die we van de fabrikant kenden. Ook zijn er meer bedieningstoetsen op toegevoegd en kan de gebruiker zelf (Isobus-) functies toekennen aan toetsen. Met de eigen Fendt-bedieningsjoystick kunnen ook Isobus compatibele werktuigen aangestuurd worden, zonder dat er hiervoor een extra bedieningskast of joystick nodig is.

TIM compatibel

Een andere nieuwe, slimme toevoeging is ‘TIM’ of Tractor-Implement-Management, waarbij het aangekoppelde werktuig de tractor gaat aansturen. Fendt zelf noemt het voorbeeld van zijn Tigo XR-opraapwagen. Deze kan bijvoorbeeld de tractorsnelheid aansturen, afhankelijk van de dikte van het graszwad dat opgenomen moet worden.

Kopakkermanagement is natuurlijk geïntegreerd in FendtONE. Eens de virtuele grens van de kopakker wordt overschreden kan de bestuurder bepalen hoe de tractor moet draaien om de volgende werkgang aan te vatten.

De mogelijkheden die FendtONE aan boord en op het kantoor biedt zijn zeer talrijk. Ze hier allemaal bespreken zou ons een boekdeel vragen in plaats van een artikel. Op de 800 Vario-tractorserie zien we FendtONE nog niet verschijnen. Het doet ons vermoeden dat de fabrikant nog een verrassing in petto heeft voor een later moment. Agritechnica 2022 misschien?

Tim Decoster
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend