Info, Nieuws

Flanders Make ontwikkelt autonome tractor

Flanders Make is een strategisch onderzoekscentrum voor de maakindustrie die met diverse partners samen werkt op vlak van onderzoek en ontwikkeling. Begin 2017 begonnen ze aan een project om een autonome tractor te ontwikkelen. Deze is vandaag klaar, maar is nog geen praktijkrijp commercialiseerbaar product. Hiervoor is een opvolgproject nodig dat zich o.a. verder toespitst op veiligheid en robuustheid.

Rijke ervaring

Flanders Make heeft al ruime ervaring met zelfrijdende wagens, drone’s, automatisch geleide voertuigen (AGV’s) en nu dus ook met tractoren. Een eerste stap was om de tractor zelfrijdend te maken. Een volgende stap was om hem autonoom taken te laten uitvoeren. Dit heeft Flanders Make nu bereikt. Een tractor die zonder bestuurder over een veld rijdt en daar zelfstandig aan de slag gaat, klinkt nog als toekomstmuziek, maar is voor wat Flanders Make betreft over enkele jaren realiteit.

Arbeidstekort opvangen

Het strategisch onderzoekscentrum ontwikkelde naar eigen zeggen de eerste zelfrijdende tractor in ons land die allerlei taken van de landbouwer kan overnemen. Concreet werkten ze het voorbeeld uit van een autonome tractor die tijdens de fruitoogst bijvoorbeeld lege kratten naast het veld plaats en zodra ze gevuld zijn, ze weer ophaalt en op een vrachtwagen plaatst. Dergelijke technologische innovatie kan landbouwers helpen om efficiënter te werken en het tekort aan arbeidskrachten in de sector op te vangen.

Lees het volledige artikel via: https://www.landbouwleven.be/9472/article/2020-11-12/flanders-make-ontwikkelt-autonome-tractor

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend