Info, Nieuws

Fliegl presenteert nieuwe kettingschijveneg

Fliegl invoerder Ludo Pauwels demonstreerde begin deze maand de nieuwe kettingschijveneg van Fliegl. Deze zorgt voor prima resultaten bij ieder facet van de bodembewerking.

Snelle, oppervlakkige bewerking

Op grote landbouwoppervlaktes in bijvoorbeeld Australië, Verenigde Staten of Canada is de kettingschijveneg geen onbekend landbouwwerktuig en wordt dat vaak ingezet om een snelle, oppervlakkige grondbewerking mogelijk te maken.

Multi-inzetbaar

De kettingschijveneg is multi-inzetbaar. Door de oppervlakkige werking is de kettingschijveneg een ideale machine om stoppels mee te bewerken of groenbemester te verkleinen.  Ook bijvoorbeeld het aanleggen van een vals zaaibed en daarna het vernietigen van onkruiden voor het zaaien of planten behoort tot de mogelijkheden.

De constructie bestaat uit een kruisvormig frame met aan de 4 open zijden scherpe stalen schijfkettingen. De verwisselbare schijven vormen een flexibele eenheid, waarbij het gewicht dankzij extra segmenten tussen 90 à 120 kg per meter kan variëren.

Gewicht en beweeglijkheid

De zware kettingen zorgen voor het eigen gewicht en beweeglijkheid voor een optimale aanpassing aan de bodemstructuur en verkleinen zelfs de hardste oogstresten duidelijk agressiever dan de conventionele schijfeggen.

Een kettingschijveneg bestaat uit schijven met een diameter van 35 cm, die door middel van kettingschakels aan elkaar verbonden zijn en opgehangen worden in een frame. De afstand tussen de slijtvaste schijven, die afzonderlijk vervangbaar zijn, bedraagt 13 cm.

Geringe slijtage

De werkbreedte van de kettingschijveneg bedraagt circa 7 m. Later zouden nog toepassingen volgen van 9 en 12 m. De vereiste werksnelheid bedraagt 10 à 18 km/uur. Zo wordt een extreme oppervlaktecapaciteit behaald van circa 12 ha/u. Verdere kenmerken zijn de geringe slijtage en een laag brandstofverbruik.

“Grote voordeel is nog dat de werkdiepte slechts 5 à 6 cm bedraagt, wat de bodemstructuur goed intact houdt. De kettingschijveneg zorgt veel beter dan bijvoorbeeld een frees voor minder structuurbederf”, besluit Ludo Pauwels.

Lieven Vancoillie

U kan het volledige artikel lezen via deze link: https://www.landbouwleven.be/11075/article/2021-06-10/fliegl-presenteert-nieuwe-kettingschijveneg-voor-effectieve-en-snelle

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend