Info

Innovatieve spuittechnieken gedemonstreerd

Vorige maand organiseerde het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant een machinedemonstratie om innoverende spuittechnieken in de praktijk te laten zien. Ze lieten hierbij de gebruikers van de machines en hun leveranciers aan het woord. Zo kwam vanuit de praktijk aan het licht aan welke techniek de eigenaar van de spuit waarde hecht en waarom de investering gedaan werd.

Gemiddelde leeftijd

Onderzoeker aan het Praktijkpunt Landbouw en mede-organisator van de spuitdemo, Wim Fobelets, gaf bij aanvang aan dat de innovatieve technieken meestal zitten op jonge, en vaak grote, spuitmachines. Toch heeft de gemiddelde veldspuit in ons land een leeftijd van 21 jaar. Ze gaat dus lang mee en een doorsnee landbouwer koopt er maar een tweetal tijdens zijn loopbaan.

Even goed resultaat

Het Praktijkcentrum heeft uiteraard al ervaring met precisiespuittechnieken en kwam zelf tot de conclusie dat de nieuwe technieken zoals bandbespuitingen werken en een even goed resultaat kunnen neerzetten dan volleveldstoepassingen. Dezelfde positieve ervaring hebben ze ook met het inzet van een schoffel en een bespuiting op de rug/in de rij. Ook dit blijkt zeer efficiënt in de onkruidbeheersing.

Drift vermijden

De onderzoekers gaven aan dat we zelfs zonder moderne techniek veel kunnen doen om o.a. drift te vermijden. “Bewaar afstand tot waterlopen, pas de spuitdruk aan naargelang de dop en zijn driftreductieklasse, probeer met voldoende water te spuiten en op het juiste moment”, klonk het advies.

Tijdens de demonstratie brachten 6 gebruikers hun verhaal waarom ze voor een bepaalde techniek en machine kozen. Lees het volledige verhaal via deze link: https://www.landbouwleven.be/9257/article/2020-10-19/innovatieve-spuittechnieken-gedemonstreerd

Tim Decoster
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend