Nieuws

MF Next Concept geeft toekomstbeeld van de tractor

Massey Ferguson presenteerde eind vorig jaar het MF Next concept. Het laat hiermee een toekomstbeeld zien waar duidelijk het Massey Ferguson DNA in zit. Dit samen met toegankelijke tractortechnologie, gemakkelijk in gebruik én toegankelijk voor de meeste landbouwers wereldwijd.

Het technologieniveau in de landbouw zal steeds maar stijgen en de vraag voor autonome voertuigen neemt toe. MF wil deze nieuwe technologie intuïtief en gemakkelijk in gebruik maken. Het MF Next concept moet uiting geven hoe ze de toekomst denken vorm te geven. “Interactie tussen mens, machine, gewas en bodem zal nodig zijn om meer met minder te produceren volgens een duurzame wijze”, klinkt het.

Het MF Next Concept bevat on-board technologie dat het bedienen van werktuigen en de variabele dosering van inputmiddelen gemakkelijker moet maken. De variabele dosering zal volgens MF een belangrijke rol spelen in de toekomst voor de winstgevendheid en duurzaamheid van de landbouw.

Connectiviteit

De fabrikant zet met zijn toekomstconcept stevig in op ‘connectiviteit’. On-board gewasscanners zullen essentiële data leveren voor live aanpassingen en doseringen gedurende het hele groeiseizoen. Hierom zullen de motorkap en cabinedakrand voorzien worden van sensoren en camera’s om live waarnemingen in het gewas of van de bodem te doen. Denk bijvoorbeeld aan het waarnemen van het vocht- en organische stofgehalte of het opsporen van nutriëntentekorten. Hierop kunnen dan in real-time landbouwkundige beslissingen genomen worden. Variabele afgifte en sectiesturing volgen dan op de eerdere waarnemingen en verwerking van de info.

On-board waarnemingen kunnen ook gebruikt worden om andere instellingen van de tractor aan te passen. Denk hierbij aan het waarnemen van wielslip of het automatisch aanpassen van de cabine- en zetelvering naar gelang de terreinomstandigheden.

Cabine zonder stuur

Massey Ferguson gelooft erin dat tractoren in de toekomst een gedeeltelijke en volledige autonomie moeten bieden voor het veldwerk. Autonome toepassingen voor off-road zullen volgens hen sneller toepassing vinden dan on-road toepassingen. Hierom zullen landbouwers nood blijven hebben aan een cabine op hun tractor.

In de cabine van de MF Next voorzag Massey Ferguson geen stuurwiel, maar twee joysticks. De linker joystick zal de taken van het klassieke stuurwiel over nemen. De rechter bedient dan weer de transmissie, rijsnelheid en rijrichting, net als de hydraulische ventielen om werktuigen aan te sturen.

Meer info via: https://www.landbouwleven.be/6792/article/2019-12-18/concepttractoren-geven-idee-hoe-tractor-van-de-toekomst-eruit-kan-zien

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend