Info

Weinig John Deere dealers in Nederland, wel veel vestigingen

In 2010 verraste John Deere met een grote reorganisatie van het dealernet in Nederland. Aanvankelijk haalde John Deere het importeurschap weg bij Louis Nagel. Dat paste in het streven van de trekkerfabrikant om een klein aantal dealers in het land te hebben, die minder ondersteuning nodig hebben van een importeur.

Dealers of Tomorrow

John Deere streefde op dat moment naar 5 tot 12 grote ‘Dealers of Tomorrow’, bijgestaan door een kleine eigen John Deere-verkooporganisatie. Model voor deze structuur staat de organisatie in de Verenigde Staten. Grote dealers werken daar vaak over meerdere staten en soms zelfs ook in andere landen.

John Deere wil het marktaandeel vergroten en ziet daartoe de beste mogelijkheden, met grote dealers, die nagenoeg alleen John Deere verkopen. Het legt de dealers strakke richtlijnen op ten aanzien van marktaandelen, aantal verkopers en de uitstraling van het bedrijf.

Met 8 dealers gestart

Toen in 2012 de stofwolken een beetje waren opgetrokken kende Nederland een situatie met 8 grote dealers: In het noorden Groenoord en Greve, in het midden Jan de Winkel, Westrenen en Kraakman-Perfors en in het zuiden Staadegaard, Geert Jan de Kok en Vervaet-Van Weele. Groenoord en Vervaet-Stehouwer zijn het resultaat van fusies, terwijl de andere bedrijven zijn gegroeid door hele of gedeeltelijke overnames van kleinere dealers en het openen van meerdere vestigingen.

Eerste faling

Sinds 2012 is het landschap al weer grondig veranderd. Dat begon er mee dat Westrenen Mechanisatie in Kesteren failliet ging. Westrenen had inmiddels 4 vestigingen. Aanleiding voor het faillissement waren tegenvallende resultaten. Het marktaandeel was sterk gedaald.

Alweer veel veranderd

In 2017 volgde een nieuwe wijziging. Groenoord nam toen Greve over. Eind 2019 nam Groenoord ook Jan de Winkel over. Begin 2020 kondigde Kraakman, dat inmiddels Tuin en Park dealer Perfors volledig had ingelijfd, heel verrassend aan Staadegaard over te nemen. Eind augustus 2020 kwam daar ook de overname bij van Vervaet Stehouwer.

De overnames passen allemaal prima in het streven van John Deere naar grote dealers en zijn door John Deere gestimuleerd.

3 dealers bleven over

Er zijn nu dus nog 3 dealers over in Nederland. Die doen niet alleen de landbouwmachines, maar ook tuin- en parktechniek.

Wie meer wil weten over de situatie van John Deere in Nederland (en bij ons) of meer wilt weten over de verdeling van andere merken in Nederland kan dat via deze link: https://www.landbouwleven.be/9058/article/2020-09-28/weinig-john-deere-dealers-nederland-wel-veel-vestigingen

Arend-Jan Blomsma
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend