Info, Nieuws

Hogervorst vaker de grens over met Mazzotti

Het Nederlandse mechanisatiebedrijf Hogervorst wil met de zelfrijdende Mazzotti-veldspuiten vaste voet aan de grond krijgen in België. Het speerpunt hierbij wordt de nieuwe Mazzotti MAF 3580.

Mazzotti bouwt 2 series, de kleine IBIS en de grotere MAF. Deze laatste serie is onderverdeeld in machines met een zescilinder motor en een tankinhoud tot 6.600 l en machines met een viercilindermotor. Deze is vernieuwd en omvat modellen met 2.650, 3.200 en 3.750 l tankinhoud.

Veranderingen

Twee opvallende zaken zijn veranderd als gevolg van de overname door John Deere. In de eerste plaats is de krachtbron van JCB vervangen door een John Deere. Dat is een 4,5 l viercilinder met 175 pk, uiteraard voldoend aan emissie-eis Fase V. De tweede verandering betreft de cabine. De Claas Vista Cab is vervangen door een cabine van John Deere.

De machine wordt aangedreven door vier Poclain MHT-wielmotoren. Deze hebben geen eindvertraging, waardoor ze rustiger en met minder weerstand lopen. Dit scheelt behoorlijk in het geluid en het brandstofverbruik. Het onderstel is hydraulisch geveerd.

De vierwielbesturing geeft de machine een hoge wendbaarheid op de kopakker. De chauffeur kan met een voetpedaal zelf het moment kiezen waarop de achterwielen mee gaan sturen. Dit voorkomt dat de achterwielen te vroeg uitsturen en daarbij gewassen beschadigen.

Verlaagde spuitboomhoogte

Voor Hogervorst is het spuitgedeelte bepalend voor de kwaliteit van de machine. Al in 2000 begon Hogervorst met een dopafstand van 25 cm, in combinatie met een verlaagde spuitboomhoogte van 30 cm boven het gewas. Daaraan houdt het nog steeds vast en ook de Mazzotti is hiermee voorzien. De Toselli-spuitbomen zijn gemaakt van roestvast staal en zijn af fabriek standaard voorzien van luchtondersteuning, eveneens van Toselli. Ze zijn maximaal 36 m breed. Hogervorst heeft voor luchtondersteuning gekozen, omdat bij hoge driftreductie de druppelgrootte toeneemt en dat bleek ten koste te gaan van het spuiteffect.

Hogervorst bouwt zelf het hele vloeistofsysteem op, om daarmee een zeer lage hoeveelheid restvloeistof te krijgen. Dit is het gevolg van zo weinig mogelijk leidingen en slangen op de machine. De pomp is een Altek-zuigermembraanpomp van 380 l/min.

De spuitcomputer is van Arag. Die heeft met Seletron de mogelijkheid om individuele doppen uit te schakelen. Bij aardappelen of maïs kan er zodoende een rijenbespuiting worden uitgevoerd.

Wie meer wil weten over Mazzotti en Hogervorst kan het volledige artikel lezen via deze link: https://www.landbouwleven.be/10852/article/2021-05-18/hogervorst-vaker-de-grens-over-met-mazzotti

Arend-Jan Blomsma
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend